Saskia Oosterveld werkt als gezondheidszorgpsycholoog (GZ-psycholoog) en regiebehandelaar bij de eenheid Behandeling, regio Enschede. Samen met haar collega’s helpt zij aan de hand van het behandelprogramma Hersenz cliënten en hun naasten omgaan met alle veranderingen na NAH.
Het behandelprogramma Hersenz richt zich op het verbeteren van de kwaliteit van leven. Het is zo opgesteld dat alle mogelijke gevolgen van hersenletsel - cognitief, emotioneel, communicatief, lichamelijk - behandeld worden en behandelaars heel nauw samenwerken. Saskia: “Bij een behandeling zijn altijd meerdere disciplines betrokken. Iedereen heeft daarin zijn eigen rol en we kunnen niet zonder elkaar.”
“Als regiebehandelaar ben ik betrokken vanaf de aanmelding tot het moment dat de behandeling wordt afgesloten. Hoe een behandeling eruitziet, hangt van de cliënt en de hulpvragen af. Mede hierdoor zijn mijn dagen ontzettend verschillend en afwisselend: ik bied individuele psychologische behandeling, ondersteuning aan medebehandelaars, voer overleg over hoe het gaat en ben uiteindelijk ook eindverantwoordelijk voor de behandeling. Contact onderhouden met externe partijen is ook een hele belangrijke taak. Denk aan de huisarts, de revalidatiearts, ambulant begeleiders en andere betrokken hulpverleners.”
Nicole Teuwsen stuurt zowel de eenheid Maatschappelijke Ondersteuning als de eenheid Behandeling aan. Ze loopt een dag mee in de praktijk. “Bij de module ‘Communiceren met mensen met afasie’ ervoer ik van dichtbij hoe het primaire proces in zijn werk gaat. Hoe medewerkers met de cliënten omgaan. De gesprekken, waarin cliënten zichzelf onder de loep nemen en zich kwetsbaar opstellen, zijn betekenisvol. Ze vinden plaats in kleine, veilige groepen met voldoende aandacht voor iedereen. Het raakte mij dat cliënten zelf zien welke stappen ze maken en zich bewust zijn van hun groei tijdens het behandeltraject.”
Het is ook heel goed dat er een ervaringsdeskundige bij de groep zat, zegt Nicole Teuwsen. “Dit is een bijzondere rol binnen InteraktContour, die helpt in de overbrugging tussen cliënt en behandelaar. Daarom hebben we ongeveer 25 mensen met NAH speciaal hiervoor opgeleid. Zij hebben zelf ook het Hersenz-behandelprogramma gevolgd. Deze ervaringsdeskundigen sluiten aan bij de groepen en kunnen op een andere manier aandacht geven, delen, zaken herkennen en geruststellen; alles vanuit hun eigen ervaring en als aanvulling op de zorgprofessional. ”
Behandelaars werken in het Hersenz behandelprogramma interdisciplinair en heel nauw samen in een zelforganiserend team van specialisten. Saskia: “GZ-psychologen, neuropsychologen, cognitief behandelaren, logopedisten, psychomotorisch therapeuten, fysiotherapeuten en gespecialiseerde groepsbegeleiders; iedereen heeft zijn eigen rol en we kunnen niet zonder elkaar.”
Saskia vertelt dat er in de behandeling expliciet aandacht is voor het opbouwen van een effectieve en veilige werkrelatie. “We pakken hiervoor voldoende ruimte en rust. Dat is essentieel voor het vergroten van inzicht door middel van reflectie en confrontatie.”
Nicole: “Ja, onze stijl van behandelen past goed bij de doelgroep en is daardoor ook heel effectief. Dat zien we terug in de resultaten. Wij meten de effectiviteit van de behandeling aan de hand van concrete cijfers. Uit deze metingen blijkt dat mensen gemiddeld een verbetering ervaren van ruim 20% als het gaat om kwaliteit van leven*. Op één of meerdere levensgebieden treedt beduidend minder problematiek op. Je ziet dat mensen een enorme sprong maken. Het aantal scheidingen daalt, de capaciteiten van mensen nemen toe en de waardering van het leven stijgt.”
*Het gaat hierbij om de score van de vragenlijst OQ 45.2. De metingen zijn gedaan vanaf 1-1-2014 t/m 30-6-2022 en het resultaat van ruim 20% is de gemiddelde score.
Saskia: “Omdat er zoveel verschillende mensen bij betrokken zijn, is het een leuke en soms ook ingewikkelde uitdaging om de verschillende visies van behandelaars en de wensen van een cliënt op elkaar af te stemmen. Die verschillende perspectieven maken het werk tegelijk ook heel rijk. Het is altijd in ontwikkeling. Je moet dus wel goed het overzicht kunnen behouden. Dat maakt het werken bij Behandeling juist boeiend.”
Ook het feit dat er zoveel verschillende hulpvragen zijn, maakt het werk leuk en interessant. Saskia: “Iemands voorgeschiedenis speelt bijvoorbeeld altijd mee. Ieder leven kent hobbels en bobbels. Je hebt niet alleen te maken met het leven in het hier en nu, maar ook met iemands verleden.”
“Wat ik goed vind: bij InteraktContour nemen we de tijd om mensen te helpen. Een behandeling duurt gemiddeld twee jaar. Voor mij als psycholoog is het erg fijn om langere tijd met een cliënt te werken. Geen kortdurende trajecten. Je past je behandeling aan naar waar de cliënt op dat moment staat.”